{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Ricinus (plant)|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Рицинус или морски коноп (Ricinus communis) е вид на скриеносеменици од семејството на млечки. Тој е единствениот вид од монотипниот род и подплемиња. Еволуцијата на рицинусот и неговата врска со другите видови во моментов се проучуваат со користење на современи генетски методи.[1]

Рицинус
Листови и цветови (најгоре: машки цветови)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Ricinus (plant)
Вид: Рицинус
Научен назив
Ricinus communis
L.
После цветање

Несродниот растителен вид кој има сличен изглед е познат како лажен рицинус-лажно рицинусово растение.

Размножување Уреди

Рицинусот се размножува со мешан полинационен систем кој претпочита самооплодување по пат на геитоногамија, но исто така може да се вкрстува анемофилно или ентомофилно.[2]

Распространетост Уреди

Рицинусот потекнува од југоисточниот дел на средоземниот слив, Источна Африка и Индија, но е широко распространет и низ тропските предели (и се одгледува на многу други места како украсно растение).[3]

Употреба Уреди

Семето на рицинус е извор на рицинусово масло, кое има многу примени. Семето содржи помеѓу 40% и 60% масло кое е богато со триглицериди, воглавно рицинолеин. Семето исто така содржи и рицин, токсин кој е растворлив во вода, кој е исто така присутен во помали концентрации во сите делови на растението.

Наводи Уреди

  1. „Euphorbiaceae (spurge) genomics“. Institute for Genome Sciences. University of Maryland Medical School. Посетено на 9. 3. 2009. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  2. Rizzardo, RA; Milfont, MO; Silva, EM; Freitas, BM (December 2012). „Apis mellifera pollination improves agronomic productivity of anemophilous castor bean (Ricinus communis)“. Anais da Academia Brasileira de Ciências. 84 (4): 1137–45. doi:10.1590/s0001-37652012005000057. PMID 22990600.
  3. Phillips, Roger; Rix, Martyn (1999). Annuals and Biennials. London: Macmillan. стр. 106. ISBN 978-0-333-74889-3.

Литература Уреди

Надворешни врски Уреди