Ристо Палигора (влашкиː Risto Paligora; Битола, 1961 - Битола, 24 декември 2018) — македонски историчар на уметноста и публицист. Бил советник конзерватор во Завод и музеј –Битола и познат експерт во Македонија од областа на конзервацијата и историјата на уметност.

Ристо Палигора
Роден(а)1961
Битола
Починал(а)24 декември 2018
Битола, Македонија Македонија
НационалностВлав
Занимањеконзерватор

Животопис уреди

Палигора е роден во Битола во 1961 година во влашко семејство. Тој учествувал во конзервацијата на поголем дел од верските објекти во Битола и Битолско и се залагал за поголема заштита на историско-културното богатство во овој регион. Тој бил и вклучен во изработка на проектот за заштита на црквата „Св. Ѓорѓи“ во селото Курбиново, Преспанско. Бил автор на голем број дела поставени на уникатноста и заштитата на културното наследство, а последната книга ја објавил еден месец пред да почине во ноември 2018 година, била посветена на Влашката црква во Битола. Починал во Битола на 24 декември 2018 година.[1]

Библиографија уреди

Наводи уреди