Реформа на окрузите во Саксонија-Анхалт 2007

Реформата на окрузите во Саксонија-Анхалт 2007 (или Kreisgebietsreform 2007) — закон во Саксонија-Анхалт, Германија, кој стапи во сила на 1 јули 2007, со кој се изврши реорганизацијата на окрузите на Саксонија-Анхалт. Се намали бројот на окрузи од 21 на 11. Девет нови окрузи беа оформени од соединување на постојните окрузи, додека Алтмаркрајс Залцведел и Штендал, како и урбаните окрузи Хале и Магдебург останаа недопрени.[1]

Окрузи (до 1 јули 2007)Уреди

 
Ефекти од реформата. Црните линии ги означуваат поранешните окрузи.

 

Понатамошни настаниУреди

  • Окружното собрание на Залцланд одлучи да го промени името во Залцландкрајс.
  • На 16 јули 2007, окружниот парламенто на округот Бургенланд одличи повторно да го смени името во Бургенланд, стапувајќи таа одлука на сила на 1 август 2007.[2]

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди