Референдум во Општина Центар (2015)

Референдум во Општина Центар, 2015референдум на територијата на Општина Центар на 26 април 2015 година.

Референдум во Општина Центар
Дали сте за тоа да се задржи сегашниот изглед на фасадата на Градскиот трговски центар?
МестоОпштина Центар
Датум26 април 2015 (2015-04-26)
Исход
Да или не Гласови Удел
Yes check.svg Да 16.836 &1000000000000962300000096,23%
X mark.svg Не 659 &100000000000003770000003,77%
Важечки гласови 17.495 &1000000000000990900000099,09%
Неважечки гласови 160 &100000000000000910000000,91%
Вкупно гласови 17.655 100.00%
Излезност &1000000000000405300000040,53%
Гласачко тело 43.560

Референдумот бил неуспешен поради тоа што не била остварена потребната излезност од 51 процент или околу 22.000 граѓани од вкупно запишаните 43.560 во Општина Центар.

На овој референдум гласачите со ЗА и ПРОТИВ се изјаснувале по прашањето:

Дали сте за тоа да се задржи сегашниот изглед на фасадата на Градскиот трговски центар?

Одлуката за распишување на референдум била донесена на 30 март 2015 година од Советот на Општина Центар.[1] Кампањата за референдумот стартувала на 6 април и била во организација на граѓанската иницијатива „Го сакам ГТЦ“.[2] Поддршка за референдумот дале и 17 граѓански организации.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди