Република Лука

Република Лука (италијански: Serenissima Repubblica Lucense) — историска држава во Италија, која постоела од 1160 до 1805 година во средна Италија. Нејзината територија се протегала надвор од градот Лука, стигнувајќи до околните села во северозападниот дел на денешниот регион Тоскана, до границите со Емилија-Ромања и Лигурија.

Република Лука
Serenissima Repubblica Lucense

1160–1805
Знаме Грб
Република Лука (зелено) во 1796 година
Главен град Лука
Јазици Италијански
Вероисповед Римокатоличка црква
Уредување Република
Историја
 -  Основана 1160
 -  Вазал на Франција 1799
 -  Замрела 23 јуни 1805

Република Лука остана независнала до 1799 година. Подоцна државата продолжи да постои, но била, де факто, зависна од Наполеонска Франција и официјално престанала да постои во 1805 година, кога била трансформирана во Кнежевството Лука и Пјомбино.