Ренџерски батаљон

Ренџерскиот баталјон е елитна единица на Полкот за специјални операции при Армијата на Република Македонија спремна за изведување на специјални и специфични офанзивни операции во сите земјишни и временски услови. Таа е формирана во 2004 година како резултат на соединување на припадници од Извидувачкиот баталјон и Падобранскиот одред. Во 2011 година единицата е одликувана од претседателот на државата со Орден за воени заслуги.[1] Надвор од Македонија единицата има учествувано во мировни мисии во Ирак во периодот од 2004 до 2009 година и во Авганистан во 2010 година.[2]

Ренџерски баталјон
Ознака на единицата
Активна2004-сè уште
ЗемјаМакедонија Македонија
Припадност АРМ
Дел од пСО
ПрекариРенџери
ГеслоСекогаш чекор напред
ОдликувањаОрден за воени заслуги
Команданти
Тековен
командант
Блерим Исмаили

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди