Релативна влажност

Релативна влажност — односот од делумниот притисок на водената пареа и парниот притисок на водата на иста температура. Релативната влажност зависи од температурата и притисокот на системот кој се разгледува.

Влажност и хигрометрија
Umidaderelativa.jpg
Одредени концепти
Општи концепти
Мерки и инструменти

ДефинирањеУреди

Релативната влажност   на мешавина од вода и воздух се дефинира како однос од делумниот притисок на водената пареа (H2O)   во мешавината и парниот притисок на водата   на одредена температура.

Релативната влажност вообичаено се изразува како процент и се пресметува со користење на следнава равенка:[1]

 

Колку е поголем процентуалниот износ, толку е поголема влажноста на воздухот, со други зборови колку е поголема реалтивната влажност, толку е помало испарувањето. Ова влијае на начинот на кој човековото тело ја чувствува топлината.

ЗначењеУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Perry, R.H. and Green, D.W, Perry's Chemical Engineers' Handbook (7th Edition), McGraw-Hill, ISBN 0-07-049841-5 , Eqn 12-7

Надворешни врскиУреди