Расољник (руски: рассольник) е традиционална руска супа направена од кисели краставичкии, пречистен јачмен и свински или говедски бубрези.[1] Исто така, постои вегетаријанска варијанта на расољник, која обично се прави за време на постот.[2] Јадењето е познато дека постоело уште во 15 век, кога било наречено калија. Расољник стана дел од заедничката советска кујна и денес е популарен и во Украина и Белорусија. Слично јадење има во Полска, каде е познато како зупа огоркова (буквално супа од краставица).

Расољник на ленинградски начин

Клучниот дел на расољник е расолот, течност направена од сок од кисели краставички и зачинето со разни зачини. Тоа е омилен третман за мамурлак.[3]

Исто така видиУреди

НаводиУреди

  1. Darra Goldstein (1999). A Taste of Russia: A Cookbook of Russian Hospitality. Russian Information Service. стр. 53. ISBN 9781880100424.
  2. Recipe of vegan rassolnik
  3. How to cook solyanka and rassolnik Архивирано на 19 ноември 2011 г. at solyanca.ru (руски)