Расо[1][2] или раса[3][4] (грчки: ράσον ράσον, „облека од мазна ткаенина, без влакненца“) — горна (нелитургиска) облека на свештенството и монасите. Расото е долго до петици, лабаво, со широки ракави во темна боја. Во секојдневниот живот, се користат и палта и зимски капути, кои се носат над обичното расо.

Грчки свештеник во расо и камилавка на главата

Зборот „расо“ на грчки значи „носена“, „без влакна “, облека. Токму таква, речиси питачка, облека носеле монасите во Древната црква. Од монашкото опкружување, расото преминало во употреба на целото свештенство. Лабава долга облека со широки ракави била вообичаена на Исток и е традиционална национална облека на многу народи до ден-денес.

Наводи

уреди

Литература

уреди
  • Ряса, одежда христианских священнослужителей“. Енциклопедиски речник „Брокхаус и Ефрон“ : во 86 тома (82 тома и 4 доп.). Санкт Петербург. 1890–1907.