Разговор за Википедија:Правило за користење јазици

Јас го направив ова правило, слободно додадете предлози за измени и дополнувања. Благодарам--MacedonianBoy (разговор) 22:58, 11 март 2009 (UTC)

Jac сум го прочел правилото и имам несколку забелешки:
  • Англискиот јазик се користи само на страните за разговор, никако во самата статија - ми уште не живеем во универзумот на Стар Трек, дека официалниот jазик на Земjата е англискиот, зато би сакал да предложим или да се разрешат други големи европски jазици (француски, руски, немски), бидеjки сви живеем во Европа, не во САД, или да се забрануват сите освен основниот.
  • корисник кој постапува против духот на нашите пишани принципи може да биде строго укорен дури ако формално правилата не се прекршени. - да се укорува корисник, коjи не прекршува правила, значи или трољене, или лично отношение ко корисникот и воопшто не го одобрувам. Би сакал да се избрише овоj текст, зато што дозволува репресии. Потребител:Bogorm (разговор) 09:59, 12 март 2009 (UTC)
Ако може да посочиш кај е овој дел од текстот за да може да се интервенира?--MacedonianBoy (разговор) 00:10, 13 март 2009 (UTC)
Еве што пишува за страницита на разговор на англиската:
Good practice:
Use English: No matter to whom you address a comment, it is preferred that you use English on English Wikipedia talk pages. This is so that comments may be comprehensible to the community at large. If the use of another language is unavoidable, try to also provide a translation of the comments. If you are requested to do so and cannot, it is your responsibility to either find a third party to translate or to contact a translator through the Wikipedia:Embassy.
Мислам дека ова е добра основа за размислуване. Таму не се споменуват казни затоа зашто не е во духот на Википедиjа. --Стан (разговор) 00:34, 13 март 2009 (UTC)
Ова правило е креирано врз база на останати правила на Википедија кои мнозинство до нив користат некаков вид на казна се со цел да се имплементира правилото во целост. Непочитувањето на македонскиот јазик е втора причина и затоа е казната дел од ова правило. Но, затоа прашав за коментари од повеќе корисници и ќе се договориме.--MacedonianBoy (разговор) 00:42, 13 март 2009 (UTC)
Во википедиjата-маjка, е "Напатствиja", а во твоjот предлог е "Правило" т.е. овде е многу порестриктивно (не во слободниот дух на Википедиjа). Затоа таму нема "казни", зашто за "Напатствие" не мора да има казна. Целосно мислам дека ова "Правило" требе да биде малку полиберално. Требе да се наjде некаков баланс, за да не се користи грешно и наместо да е во помош - да пречи. --Стан (разговор) 00:57, 13 март 2009 (UTC)
Терминот правило е пристутно во скоро сите витални напатствија на Википедија, така се почнало, не сум го измислил јас. --MacedonianBoy (разговор) 09:42, 13 март 2009 (UTC)
Назад на проектната страница „Правило за користење јазици“.