Радомирово евангелие

Радомирово евангелие - кирилско полно изборно евангелие од втората половина на XIII век[1]. Наречено е според записот на главниот писец Радомир, покрај кој во пишувањето учествувале уште три лица[1]. Се состои од 182 листа[1]. Според јазично-правописните особености се поврзува со Северна Македонија односно со Кратовската книжевна школа[1]. Препишано е од постара кирилска предлошка која не била иста за целиот ракопис, некои делови сведочат за контакт со руската писменост[1]. Македонското потекло на предлошката најјасно е одразено во делот што ги содржи читањата по Педесетницата (л. 24-80), каде на пр. се откриваат траги од започнатиот процес на мешањето на носовките, кои во текстот се употребуваат главно етимолошки и најчесто се деназализираат во согласност со северномакедонскaта дијалектна подлога (у, е)[1]. Одделни појави сведочати и за контакт со српската писменост[1]. Сложената повеќеслојна структура на текстот со елементи од различна територијална и хронолошка припадност доажа до израз и во лексиката[1]. Покрај добро потврдениот архаичен слој што се надоврзува на охридските традиции, присутни се и бројни подновувања карактеристични за рускиот полн апракос и поврзани со преславските лексички норми[1]. Ракописот е калиграфски оформен и има извонредно богата орнаментика: 314 иницијали кои често претставуваат оригинални комбинации од тератолошки и антропоморфни (човеколики) облици[1]. Се чува во Хрватската академија на науките (ХАЗУ) во Загреб под сигнатура IIIb24[1]

Радомирово евангелие
Хрватска академија на науките и уметностите
Лист од Радомировото евангелие
Година на изработкаВтората половина на XIII век
Материјалпергамент
Големина182 листови
Писмокирилица

Наводи

уреди
  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Рибарова, Зденка (2009). Блаже Ристовски (уред.). Македонска енциклопедија. 2. Скопје: МАНУ. стр. 1243. ISBN 978-608-203-023-4 (1) Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).