Рабириј (архитект)

Рабириј бил римски архитект од I и II век од нашата ера. Меѓу неговите дела се вбројуваат колосалната Флавиевска палата (Домус Флавија) на Палатинскиот рид во Рим, и Албанската вила во денешен Кастел Гандолфо, обете порачани од неговиот патрон, царот Домицијан.[1]

БелешкиУреди

  1. Jones (1992), стр. 95–97

НаводиУреди

  • Jones, Brian W. (1992). The Emperor Domitian. London: Routledge. ISBN 0-415-10195-6.