Промена на топоними во Грциjа

Равеника јужно од Ламија носи негрчко име уште од средниот век.

Промената на топонимите во Грција е систематска замена на негрчките географски и топографски имиња со грчки, како дел од политиката и идеологијата на хеленизација. Овие топови масовно ги заменуваат имињата од класична Грција.[1][2]

Главниот дел беше заменет од 1830-тите до 1998 година. Најмногу промени во географските и топографските имиња има во северна Грција, а втората е во континентална Грција или Ливадиjа (област) − северно од линијата ВоницаКарпеницаБодоницаТополија.

Употребата на негрчки имиња и топови се казнува според грчкиот закон.[2]

Според Институтот за современи грчки студии во Атина, помеѓу 1913 и 1996 година, во Грција се смениле имињата на 4413 населби. Во своето дело „Словени во Грција“, Макс Фасмер наведува 2142 словенечки имиња на населби во Грција во 1941 година.[3]

НаводиУреди

  1. Tsitselikis, Konstantinos (2012). Old and New Islam in Greece: From Historical Minorities to Immigrant Newcomers. Martinus Nijhoff Publishers. стр. 49. ISBN 9789004221529.
  2. 2,0 2,1 Zacharia, Katerina (2012). Hellenisms: culture, idenitity, and ethnicity from antiquity to modernity. Martinus Nijhoff Publishers. стр. 230–233. ISBN 9789004221529. no-break space character in |pages= at position 4 (help)
  3. Die Slaven in Griechenland von Max Vasmer. Mit eine Karte. ( Verlag der Akademie der Wissenschaften, Berlin 1941 );( Zentral Antiquariat der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig 1970 )