Претстава е книжевен облик напишана од драматург која вообичаено се состои од дијалог или пеење помеѓу глумците.[1] Наменета е за театарска изведба и за читање. Терминот „претстава“ може да се однесува и на пишуван текст од страна на драматургот кој опфаќа целосен театарски настап.[2]

Претставата Магбет (2018)

ЖанровиУреди

КомедијаУреди

  Главна статија: „Комедија.

Тоа се претстави кои се замислени со смешна содржина.

ФарсаУреди

  Главна статија: „Фарса.

Во нив е доминантен хуморот од најразновидна форма

СатираУреди

  Главна статија: „Сатира.

Во кои комичното дејство најчесто е поврзано со некоја политичка или социјална тема

ТрагедијаУреди

  Главна статија: „Трагедија.

Ова се претстави кои се занимаваат со темните страни на човечкото постоење.

МјузиклУреди

  Главна статија: „Мјузикл.

Театарското дејствување е искажана најчесто со музика и пеење.

НаводиУреди

  1. „претстава“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „the definition of play“. www.dictionary.com (англиски). Посетено на 11 февруари 2020.

Надворешни врскиУреди