Претседател на Перу

Претседателот на Перу (шпански: Presidente del Perú), службено Претседател на Република Перу (шпански: Presidente de la República del Perú), е шеф на државата и шеф на владата на Перу, кој исто така ја претсавува државата на меѓународен план.

Претседател на Република Перу
Presidente de la República del Perú
Претседателски знаме на Перу
Функционер
Дина Болуарте

од 7 декември 2022 г.
СедиштеВладина палата
Назначувачизбори
Мандатпет години
нема можност за реизбор веднаш по истекот на мандатот
Прв функционерХосе де Сан Мартин (де факто)
Хосе де ла Рива Агуеро (прв со современата титула)
Создадена28 февруари 1823
ЗаменикПотпретседател на Перу
Мреж. местоwww.presidencia.gob.pe

Последен претседател на Перу кој бил избран преку избори е Педро Пабло Кучински, од 28 јули 2016 до неговото повлекување на 21 март 2018 година. Според уставот, неговата позиција ја заменил неговиот потпретседател Мартин Вискара. Вискара е 67 претседател на Перу.

Регулатива уреди

Претседателот се избира за мандат од 5 години, без можност да се кандидира за втор мандат веднаш штом истече актуелниот. Поранешен претседател може повторно да се кандидира откако после него ќе има барем еден истечен мандат од друг претседател.[1] Промената на владата се одвива на 28 јули, ден на независноста на Перу.

Според уставот на Перу од 1993 година, позицијата може да остане празна во случај:

  1. на смрт на претседателот на Републиката,
  2. на постојана морална или физичка неспособност, објавена од Конгресот,
  3. кога Конгресот ја прифаќа отставката на Претседателот,
  4. кога претседателот ја напушта националната територија без дозвола од Конгресот или не се врати во зададениот врменски период,
  5. да добие отказ, откако ќе се соочи со одредена санкција наведена во Член 117 од Уставот на Перу,

До денес четири претседатели дале отказ: Гилерно Билингхарст (присилен отказ), Андрес Авелино Касерес, Алберто Фуџимори и Педро Пабло Кучински.

Историја уреди

Во текот на своите 190 години независност, Перу била управуван од воените водачи кои им ја дале независноста на државата, водачите на Тихоокеанската војна, претставници на аристократијата и демократски избрани водачи. Веднаш по независноста на државата, оваа позиција се нарекувала Заштитник на Перу (кога владеел Хосе де Сан Мартин), а подоцна се нарекувала и Врховен заштитник на Перу (за време на владеењето на Андрес де Санта Крус). Оттогаш се нарекува само претседател на Перу.

Претседатели на Перу уреди

Протекторат Перу (1821–1822) уреди

Протекторатот Перу постоел од 3 август 1821 година до 20 септември 1822.

No. Заштитник
(раѓање–смрт)
мандат политичка партија вид на владеење титула
1   Хосе де Сан Мартин
(1778–1850)
3 август 1821 – 20 септември 1822 независен Објавена преку отворено кабилдо во Лима Заштитник на Перу

Република Перу (1821/1822–1836) уреди

Републиката била објавена на 28 јули 1821 година, но конституирана била на 20 септември 1822. Оваа република опстојувала до 11 август 1836 година.

Бр. претседател
(раѓање–смрт)
мандат политичка партија вид на владеење титула
  Франсиско Хавиер де Луна Писаро
(1780–1855)
20 септември 1822 – 22 септември 1822 независен привремен претседател, по напуштањето на позицијата од страна на Сан Мартин (како претседател на Првиот конститутивен конгрес на Перу) привремен претседател
  Владина хунта: 22 септември 1822 – 27 февруари 1823 независен Избрани од Конгресот од негови членови Врховно владино тело на Перу
  Хосе Бернардо де Тагле
(1779–1825)
27 февруари 1823 – 28 февруари 1823 независен Назначен од Конгресот Привремен претседател
1   Хосе де ла Рива Агуеро
(1783–1853)
28 февруари 1823 – 23 јуни 1823 независен Ратификуван од Конгресот Уставен претседател
  Франсиско Валдивиесо и Прада 23 јуни 1823 – 17 јули 1823 независен Избран привремен претседател од страна на Конгресор Привремен шеф на владата
  Антонио Хосе де Сукре
(1795–1830)
23 јуни 1823 – 17 јули 1823 независен Избран привремено од Конгресот Врховен командант на вооружени сили
  Хосе Бернардо де Тагле
(1779–1825)
17 јули 1823 – 16 август 1823 независен Избран од Конгресот, делегирано од Сукре Приврмен претседател
2   Хосе Бернардо де Тагле
(1779–1825)
16 август 1823 – 10 февруари 1824 независен Ратификување од Конгресот како претседател (според новиот устав) Уставен претседател
  Симон Боливар
(1783–1830)
10 февруари 1824 – 28 јануари 1827 независен Се стекнал со врховен воен и политички авторитет Ослободител
  Владина хунта:

Андрес де Санта Круз
(1792–1865)

28 јануари 1827 – 9 јуни 1827 независен Избрано од Конгресот по револтот Претседател на владина хунта
  Manuel Salazar y Baquíjano
(1777–1850)
9 јуни 1827 – 22 август 1827 независен Потпретседател со раководство на владата (поради доаѓањето на Ла Мар од Гвајакил) Привремен претседател
3   Хосе де ла Мар
(1778–1830)
9 јуни 1827 (22 август 1827) – 7 јуни 1829 (20 мај 1828) независен Избрани од Конгресот Уставен претседател
  Мануел Салазар и Бакихано
(1777–1850)
20 мај 1828 – 6 јуни 1829 независен Потпретседател со раководство на владата (поради отсуство на Ла Мар) Привремен претседател
  Антонио Гутиерез де ла Фуенте
(1796–1878)
6 јуни 1829 – 1 септември 1829 Воено лице Државен удар (додека не се избрал провизорен претседател) Командир
  Агустин Гамара
(1785–1841)
1 септември 1829 – 19 декември 1829 независен Избран од Конгресот Привремен претседател
  Антонио Гутирез де ла Фуенте
(1796–1878)
21 септември 1829 – 25 ноември 1829 Воено лице Привремен потпретседател со управа на владата (поради отсуство на Гамара) Командир
4   Агустин Гамара
(1785–1841)
19 декември 1829 – 20 декември 1833 независен Избори Претседател
  Франсиско Хавиер де Луна Писаро
(1780–1855)
20 декември 1833 – 21 декември 1833 независен Претседател на Националната конвенција (на власт додека не се избрал нов претседател) Привремен претседател
  Луис Хосе де Орбегосо
(1795–1847)
21 декември 1833 – 11 август 1836 независен Избран од Конгресот Привремен претседател

Перуанско-боливиска Конфедерација (1836–1839) уреди

Јужниот дел на Перу во 1836 година прогласил независност и ја објавил Република Јужно Перу, а северниот дел станал Република Северно Перу. Двете држави заедно со Боливија се соединиле и ја формирале новата држава Перуанско-боливиска Конфедерација на 28 октомври 1836 година. Како Врховен заштитник на конфедерацијата бил Андрес де Санта Крус, а на сојузните држави се задржале позициите претседател. Оваа конфедерација се распаднала на 25 август 1839.

Бр. Врховен заштитник
(раѓање–смрт)
мандат политичка партија титула
1   Андрес де Санта Круз
(1792–1865)
7 февруари 1836 (28 октомври 1836) – 25 август 1839 ( 20 февруари 1839) независен Врховен заштитник на Перуанско-боливиската Конфедерација

Република Северно Перу (1836–1839) уреди

Републиката постоела од 11 август 1836 до 25 август 1839.

Бр. претседател
(раѓање–смрт)
мандат политичка партија титула
1   Луис Хосе де Орбегосо и Монкада
(1795–1847)
21 август 1837 – 30 јули 1838 независен Претседател
2   Хосе де ла Рива Агуеро
(1783–1858)
1 август 1838 – 24 јануари 1839 независен Претседател

Република Јужно Перу (1836–1839) уреди

Републиката постоела од 17 март 1836 до 25 август 1839.

Бр. претседател
(раѓање–смрт)
мандат политичка партија титула
1   Рамон Херера и Родадо
(1799–1882)
17 септември 1837 – 12 октомври 1838 независен Претседател
2   Пио де Тристан
(1773–1859)
12 октомври 1838 – 23 февруари 1839 независен Претседател

Република Перу (1839–денес) уреди

Современата Република била основана на 25 август 1839.

Бр. претседател
(раѓање–смрт)
мандат политичка партија начин на избор титула
5   Агустин Гамара
(1785–1841)
25 август 1838 – 15 август 1839 воено лице Прогласен преку јавно кабилдо во Лима Претседател
15 август 1839 – 10 јули 1840 Назначен од Генералниот конгрес во Уанкајо Привремен претседател
10 јули 1840 – 18 ноември 1841 (†) Избори Претседател
  Мануел Менендез
(1793–1847)
18 ноември 1841 – 16 август 1842 независен Уставно сукцесија (претходно потпретседател) Привремен претседател
  Хуан Крисостомо Торико
(1808–1875)
16 август 1842 – 20 август 1842 Воено лице Самопрогласен Командир
  Хуан Баутиста де Лавалје и Зугасти 20 август 1842 – 20 октомври 1842 независен Ја презел владата како претседател на советот на министри Привремен претседател
6   Хуан Франсиско де Видал
(1800–1863)
20 октомври 1842 – 15 март 1843 Воено лице Самопрогласен (ја презел моќта по поразот на Торико) Претседател
  Хусто Фигерола
(1771–1854)
15 март 1843 – 19 март 1843 независен Привремен претседател
Елеутерио Арамбуру 19 март 1843 – 21 март 1843 Воено лице Ја презел владата како командир на гаризонот во Лима Привремен претседател
  Хосе Руфино Еченике
(1808–1887)
21 март 1843 – 27 март 1843 воено лице Ја презел владата како префект на Лима Привремен претседател
  Хуан Антонио Пезет
(1809–1879)
27 март 1843 – 7 април 1843 Воено лице Ја презел власта во име на Виванко Привремен претседател
  Мануел Игнасио де Виванко
(1806–1873)
7 април 1843 – 17 јуни 1844 Воено лице Самопрогласен Врховен директор на Републиката
  Доминго Нието
(1803–1844)
3 септември 1843 –17 февруари 1844 (†) Воено лице самопрогласен Претседател на Врховната привремена владина хунта
  Рамон Кастиља
(1797–1867)
17 февруари 1844 –11 декември 1844 Воено лице Го заменил Нието како претседател на хунтата Претседател на Врховната привремена владина хунта
  Доминго Елијас
(1805–1867)
30 ноември 1843 –17 јуни 1844 независен Ја презел власта од Вивијанко Привремен претседател
17 јуни 1844 –10 август 1844 Самопрогласен Командир
  Хусто Фигерола
(1771–1854)
10 август 1844 –7 октомври 1844 независен Привремен претседател
  Мануел Менендез
(1793–1847)
7 октомври 1844 –20 април 1845 независен Транзициона сукцесија Привремен претседател
7   Рамон Кастиља
(1797–1867)
20 април 1845 –20 април 1851 Воено лице избори Претседател
(прв перуански претседател кој го завршил целосниот мандат)
8   Хосе Руфино Еченике
(1808–1887)
20 април 1851 –5 јануари 1855 воено лице избори Претседател
  Рамон Кастиља
(1797–1867)
1854 февруари –5 јануари 1855 воено лице самопрогласен привремен претседател
  Хосе Мигел Медина 17 јули 1854 –5 јануари 1855 воено лице Ја презел власта од Еченике Шеф на извршна власт
  Рамон Кастиља
(1797–1867)
5 јануари 1855 –24 октомври 1857 воено лице самопрогласен привремен претседател
  Хосе Марија Рајгада и Галјо
(1795–1859)
2 април 1857 – 28 јули 1858 воено лице Претседател на Министерски совет Командир
  Мигел де Сан Роман
(1802–1863)
28 јули 1858 –24 октомври 1858 воено лице Ја презел власта од Кастиља Командир
10   Рамон Кастиља
(1797–1867)
24 октомври 1858 –24 октомври 1862 воено лице избори Претседател
  Хуан Мануел дел Мар Бернедо
(1805–1862)
29 септември 1859 –21 март 1860 независен Ја презел власта од Кастиља Шеф на извршна власт
11   Мигел де Сан Роман
(1802–1863)
24 октомври 1862 –3 април 1863 (†) воено лице избори Претседател
  Рамон Кастиља
(1797–1867)
3 април 1863 –9 април 1863 воено лице самопрогласен Шеф на извршна власт
  Педро Диез Кансеко
(1815–1893)
9 април 1863 –5 август 1863 воено лице Привремена сукцесија Командир
12   Хуан Антонио Пезет
(1809–1879)
5 август 1863 – 6 ноември 1865 воено лице Уставна сукцесија Претседател
  Педро Диез Кансеко
(1815–1893)
6 ноември 1865 –28 ноември 1865 воено лице привремен претседател
13   Маријано Игнасио Прадо
(1825–1901)
28 ноември 1865 – 15 февруари 1867 воено лице самопрогласен Командир
15 февруари 1867 –31 август 1867 Назначен од Конгресот Привремен претседател
31 август 1867 –5 јануари 1868 Назначен од Конгресот и избори Претседател
  Луис Ла Пуерта
(1811–1896)
12 октомври 1867 –8 јануари 1868 воено лице Ја презел власта од Прадо Шеф на извршна власт
  Педро Диез Кансеко
(1815–1893)
23 септември 1867 –7 јануари 1868 воено лице Самопрогласен Шеф на извршна власт
  Антонио Гутирез де ла Фуенте
(1796–1878)
7 јануари 1868 – 8 јануари 1868 воено лице Назначен привремен претседател
  Франсиско Диез Кансеко
(1821–1884)
8 јануари 1868 –22 јануари 1868 воени лице Шеф на влада
  Педро Диез Кансеко
(1815–1893)
22 јануари 1868 – 2 август 1868 воено лице Уставна сукцесија Привремен претседател
14   Хосе Балта
(1814–1872)
2 август 1868 – 22 јули 1872 (26 јули 1872 [†]) воено лице избори Претседател
  Томас Гутиерез
(умрел 1872)
22 јули 1872 –26 јули 1872 (†) воено лице државен удар командир
  Франсиско Диез Кансеко
(1821–1884)
26 јули 1872 –27 јули 1872 воено лице Привремена сукцесија Привремен претседател
15   Маријано Еренсија Зевалјос
(1820–1873)
27 јули 1872 –2 август 1872 воено лице Уставна сукцесија Претседател
16   Маниел Пардо
(1834–1878)
2 август 1872 –2 август 1876 Сивилиста избори Претседател
17   Маријано Игнасио Прадо
(1825–1901)
2 август 1876 –18 декември 1879 Сивилиста избори Претседател
  Луис Ла Пуерта
(1811–1896)
16 мај 1879 – 2 декември 1879 Сивилиста Прв потпретседател Шеф на извршна власт
18 декември 1879 –23 декември 1879 Уставна сукцесија Транзиционен претседател
  Николас де Пјерола
(1839–1913)
23 декември 1879 –15 јануари 1881 независен самопрогласен Командир
29 јули 1881 –28 ноември 1881 Назначен од Националното собрание на Ајакучо Привремен претседател
  Франсиско Гарсија Калдерон
(1834–1905)
12 март 1881 –10 јули 1881 независен Избран преку јавно кабилдо во Магдалена Привремен претседател
10 јули 1881 –28 септември 1881 ( 6 ноември 1881) Ратификувано од Конгресот на Чорилјос
  Лизардо Монтеро Флорес
(1832–1905)
28 септември 1881 –28 октомври 1883 Сивилиста Уставна сукцесија Привремен претседател
  Мигел Иглесијас
(1830–1909)
31 август 1882 –30 декември 1882 воено лице Самопрогласен во Кахамарка Командир
30 декември 1882 –1 март 1884 Избран од Собранието на Кахамарка Претседател
1 март 1884 –3 декември 1885 Ратификувано од Собранието Привремен претседател
  Андрес Авелино Касерес
(1836–1923)
16 јули 1884 –3 август 1885 воено лице Самопрогласен Самопрогласен претседател
  Антонио Аренас
(1808–1891)
3 декември 1885 –3 јуни 1886 независен Главен на Конгресот Претседател на привремена владина хунта
18   Андрес Авелино Касерес
(1836–1923)
3 јуни 1886 –10 август 1890 Уставна партија избори Претседател
19   Ремихио Моралес Бермудез
(1836–1894)
10 август 1890 – 1 април 1894 (†) Уставна партија избори Претседател
  Хустинијано Боргоњо
(1836–1921)
1 април 1894 –10 август 1894 Уставна партија Уставна сукцесија Транзиционален претседател
20   Андрес Авелино Кансерес
(1836–1923)
10 август 1894 –20 март 1895 Уставна партија избори Претседател
  Мануел Кандамо
(1841–1904)
20 март 1895 –8 септември 1895 независен Транзиционално назначување Претседател на привремена владина хунта
21   Николас де Пјерола
(1839–1913)
8 септември 1895 –8 септември 1899 Демократска партија Direct elections Претседател
22   Едуардо Лопес де Ромања
(1847–1912)
8 септември 1899 – 8 септември 1903 Сивилиста избори Претседател
23   Мануел Кандемо
(1841–1904)
8 септември 1903 – 18 април 1904 ( 7 мај 1904 [†]) Сивилиста избори Претседател
24   Серапио Калдерон
(1843–1922)
18 април 1904 – 7 мај 1904 Сивилиста 2 потпретседател Шеф на извршна власт
7 мај 1904 – 24 септември 1904 Уставна сукцесија Претседател
25   Хосе Пардо и Бареда
(1864–1947)
24 септември1904 – 24 септември 1908 Сивилиста избори Претседател
26   Аугусто Б. Легија
(1863–1932)
24 септември 1908 – 24 септември 1912
(1 мандат)
Сивилиста избори Претседател
27   Гилермо Билингхарст
(1851–1915)
24 септември 1912 – 4 февруари 1914 Демократска партија избори Претседател
  Оскар Р. Бенавидес
(1876–1945)
4 февруари 1914 –15 мај 1914 воено лице Државен удар Претседател на владина хунта
15 мај 1914 –18 август 1915 Ратификувано од Конгресор Привремен претседател
28   Хосе Пардо и Бареда
(1864–1947)
18 август 1915 –4 јули 1919 Сивилиста Избори Претседател
29   Аугусто Б. Легија
(1863–1932)
4 јули 1919 –12 октомври 1919
(2 мандат)
Демократска реформистичка партија Државен удар по избори Привремен претседател
12 октомври 1919 –12 октомври 1924
(2 мандат)
Избори Претседател
12 октомври 1924 –12 октомври 1929
(3 мандат)
Избори Претседател
12 октомври 1929 –25 август 1930
(4 мандат)
Избори Претседател
  Мануел Марија Понсе Брусетt
(1874–1966)
25 август 1930 –27 август 1930 воено лице Назначен претседател на воена хунта Претседател на воена хунта
  Луис Мигел Санчес Серо
(1889–1933)
27 август 1930 –1 март 1931 воено лице Државен удар Претседател на владина хунта
  Маријано Олгин Малдонадо
(1860–1945)
1 март 1931 –1 март 1931 независен Претседателско назначување Претседтаел на собрание
  Рикардо Леонсио Елијас Аријас
(1874–1951)
1 март 1931 –5 март 1931 воено лице Преодна функција Претседател на Привремен одбор
  Густаво Хименес
(1886–1933)
5 март 1931 –11 март 1931 воено лице Државен удар Претседател на Преодно владино тело
  Давид Саманез Окампо
(1866–1947)
11 март 1931 –8 декември 1931 независен Транзиционално назначување од Собранието Претседател на владина хунта
30   Луис Мигел Санчес Серо
(1889–1933)
8 декември 1931 –30 април 1933 (†) Револуционерен Сојуз избори Претседател
31   Оскар Р. Бенавидес
(1876–1945)
30 април 1933 – 8 декември 1939 воено лице Назначен од Конститутивното собрание Претседател
32   Мануел Прадо Угартече
(1889–1967)
8 декември 1939 –28 јули 1945 независен избори Претседател
33   Хосе Бустаманте и Риверо
(1894–1989)
28 јули 1945 –29 октомври 1948 Национален демократски фронт избори Претседател
  Мануел А. Одрија
(1896–1974)
29 октомври 1948 –31 мај 1950 воено лице Државен удар
  Зенон Нориеха Агуеро
(1900–1957)
31 мај 1950 –28 јули 1950 воено лице Провремено назначување Привремен претседател
34   Мануел А. Одрија
(1896–1974)
28 јули 1950 –28 јули 1956 Одрисов Национален Сојуз избори Претседател
35   Мануел Прадо Угартече
(1889–1967)
28 јули 1956 –18 јули 1962 Прадисово Демократско Движење избори Претседател
  Рикардо Перес Кодој
(1905–1982)
18 јули 1962 –3 март 1963 воено лице Државен удар Претседател на воена владина хунта
Николас Линдли Лопес
(1908–1995)
3 март 1963 –28 јули 1963 воено лице Државен удар Претседател на воена владина хунта
36   Фернандо Белаунде Тери
(1912–2002)
28 јули 1963 –3 октомври 1968 Популарна акција избори Претседател
  Хуан Веласко Алварадо
(1910–1977)
3 октомври 1968 –30 август 1975 воено лице Државен удар Претседател на револуционерна влада на вооружени сили
  Франсиско Моралес Бермудез
(1921–)
30 август 1975 –28 јули 1980 воено лице Државен удар Претседател на револуционерна влада на вооружени сили
37   Фернандо Белаунде Тери
(1912–2002)
28 јули 1980 –28 јули 1985 Популарна Акција избори Претседател
38   Алан Гарсија
(1949–2019)
28 јули 1985 –28 јули 1990 Американска Популарна Револуционерна Алијанса избори Претседател
39   Алберто Фуџимори
(1938–)
28 јули 1990 –5 април 1992
(1 мандат)
Камбио 90 избори Претседател
5 април 1992 –9 јануари 1993
(1 мандат)
самопрогласен Претседател на владата
9 јануари 1993 –28 јули 1995
(1 мандат.)
Ратификувано од Конгресот Претседател
July 28, 1995 – July 28, 2000
(2 мандат)
Камбио 90СиКумпле избори Претседател
(39) 28 јули 2000 –21 ноември 2000
(3 мандат)
СиКумпле избори Претседател
40 Валентин Панијагва
(1936–2006)
22 ноември 2000 –28 јули 2001 Популарна Акција Уставна сукцесија Претседател
41   Алехандро Толедо
(1946–)
28 јули 2001 –28 јули 2006 Можно Перу избори Претседател
42   Алан Гарсија
(1949–2019)
28 јули 2006 – 28 јули 2011 Американска Популарна Револуционерна Алијанса избори Претседател
43   Олјанта Умала
(1962–)
28 јули 2011 –28 јули 2016 Перуанска Националистичка Партија избори Претседател
44   Педро Пабло Кучински
(1938–)
28 јули 2016 –23 март 2018 Перуанците за промена избори Претседател
45   Мартин Визкара
(1963–)
23 март 2018 – денес Перуанците за промена Уставка сукцесија Претседател

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „Political Constitution of Peru, Article 112“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-07-24. Посетено на 2018-11-26.