Претседателски избори во Русија (2004)

Претседателските избори во Русија се одржале на 14 март 2004 година. На изборите имало официјално шест пријавени кандидати. За втор по ред мандат се изборил Владимир Путин.

Претседателски избори во Русија (2004)
Русија
2000 ←
14 март 2004 → 2008

Излезност 64.3% 4,3%
  Vladimir Putin.jpg Nikolay Kharitonov 5 December 2000.jpg
Кандидат Владимир Путин Николај Харитонов
Партија Независен Комунистичка партија на Русија
Матична држава Санкт Петербург Новосибирска област
Добиени гласови 49.558.328 9.514.554
Удел 71,9% 13,8%

  Sergey Glazyev RN MOW 04-2011.jpg Irina Hakamada3.jpg
Кандидат Сергеј Глазиев Ирина Хакамада
Партија Независен Независен
Матична држава Запорошка област (денес Украина) Москва
Добиени гласови 2.850.610 2.672.189
Удел 4,1% 3,9%

2004 Russian presidential election map.svg

  Изборни единици каде што победил Vladimir Putin
  Изборни единици каде што победил Николај Харитонов

претседател пред изборите

Владимир Путин
Независен

Избран за претседател

Владимир Путин
поддржан од Обединета Русија