Предградие

населба на работ на поголем град

Предградиенаселено место или негов дел (на пр. квартал, мал град или друга населба) што се наоѓа на работ на поголем град.[1] Некои предградија се дел од метрополите. Во историска смисла, предградието е област во средновековните европски градови сместено надвор од градските ѕидини на центарот. Може да се протега по обиколница или, заедно со други предградија, да образува круг околу град. Поради својата помалку изградена површина, дава можности за развој на занаетчиството.[2][3]

Просечно американско предградие

Наводи

уреди
  1. Jain, Shri V. K. (2021-04-30). Applied Ecology and Sustainable Environment (англиски). BFC Publications. ISBN 978-93-90880-19-5.
  2. „Cities suburbs and the gray area in between“.
  3. „предградие“Дигитален речник на македонскиот јазик

Надворешни врски

уреди