Портмоне (француски: portemonnaie (коригиран правопис од 1990), porte-monnaie (традиционален правопис)) – галицизам кој означува ќесе за ситни пари и монети. Истиот сè повеќе се заменува со паричник кој истовремено има делови за сместување на банкноти и монети, но и разни видови картички како лична карта, возачка дозвола, кредитни картички, готовински картички, картички за лојалност и сл.

Портмоне од брокат
Франсоа Баро - Трн и сино ќесе

Портмоне на други јазици уреди

Францускиот збор porte-monnaie покрај во македонскиот, е прифатен и во повеќе други европски јазици, при што истиот го изгубил своето етимолошко значење.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди