Портал:Уметност/Цитати/архива

Ова е Архивата на цитатите прикажани на Порталот:Уметност.

Денес е 5 јули 2020.

Архива на цитатиУреди

2007


Јуни
Сите деца се уметници. Тешкото е како да останат уметници кога ќе пораснат.
Еднаш мајка ми мѝ рече:„Ако се одлучиш да бидеш војник, ќе станеш генерал, ако сакаш да бидеш свештеник, ќе станеш Папа“. Јас се одлучив да бидам Уметник и завршив како Пикасо.
Пабло Пикасо

Јули
Уметноста е еден вид на вродена желба што го зграбува човекот и го прави свој инструмент. За да ја извршува оваа тешка должност, понекогаш е неопходно за него да ја жртвува среќата и сѐ она што го прави животот вреден за живеење за останатите луѓе.
Карл Јунг
Колку поужасен станува светот, толку Уметноста станува поапстрактна.
Пол КлеАвгуст
Готово е... Уметноста и само Уметноста може да нѐ заштити од подлите опасности што нѝ ги нуди вистинскиот живот.
Колку и да е парадоксално, сепак изгледа дека Животот повеќе ја имитира Уметноста отколку Уметноста - Животот.
Оскар Вајлд

Септември
Уметникот е детето од приказните, и тоа она чии солзи се бисери.
Хајнрих Хајне
Уметноста е соработка меѓу Бог и Уметникот. Колку помалку работи Уметникот - тоа подобро.
Андре Жид

Октомври
На Уметноста ѝ е потребна философија, исто како што на философијата ѝ е потребна Уметност. Инаку, што би се случило со Убавината?
Пол Гоген
Еден уметник никогаш не го завршува своето дело; само го напушта.
Пол Валери

Ноември
Сакам да ги трогнам луѓето со мојата Уметност. Сакам да кажат: "Тој чувствува толку длабоко, тој чувствува толку нежно".
Обиди се да ја одржиш својата љубов за природата, зашто тоа е единствен начин да ја сфатиш уметноста.
Винсент ван Гог

Декември
Врвната цел и вистинската метафизичка активност на Животот е Уметноста.
Фридрих Ниче
Слаб е ученикот што не го надминал својот учител.
Леонардо да Винчи