Политичка слобода

Политичка слобода — весник на Македонската револуционерна социјалистичка група, кој излегувал во Софија од 6 февруари 1898 до 18 мај 1899 година (стар календар). Одговорен уредник е Димитар Влахов, а подоцна Андон Шулев. Уредници се Васил Главинов, Ст. Иванов (до број 7), В. Сираков (од број 7) и Димо Хаџи Димов. Излегува двапати месечно. Мотото му е "Ослободувањето на Македонија е дело на самите Македонци. Преку народот за народот. Македонија на Македонците". Се печати во печатницата на П. Калчев. Излегуваат вкупно 12 броја.

Политичка слобода
Politicheska Svoboda 1898 - 1899.JPG
УредникДимитар Влахов
Основан6 февруари 1898
Престанал18 мај 1899
СедиштеСофија

Весникот смета дека Македонија треба да се ослободи преку револуција и нејзината иднината е во кантонизација, во која населението на секој кантон ќе може само да избира свој службен јазик на администрацијата и училиштата.[1]

ИзвориУреди

  1. Македонска енциклопедија, МАНУ, Скопjе, 2009, стр. 1175.