Полапците или Дравенополапските Словени се словенски племиња кои живееле во областа на Хановер, денешна Германија. Нивниот јазик, денеска изумрен, е познат по неколку текстови, молитвата Оче наш, и некои други списки. Последниот говорник на овој јазик е Јохан Парум Шулце кој пред смртта запишал неколку списоци зборови во 1754 година.