Плунковни жлезди

(Пренасочено од Плунковна жлезда)

Плунковните жлезди (латински: glandullaе salivales) се егзокрини жлезди кои лачат плунка. Ги има три пара, од кои најголеми се доушните (glandullaе parotis), помали се подјазичните (glandullae sublingvalis), додека најмали се подвиличните (glandullae submandibularis). Исто така, во слузокожата од ѕидот на усната празнина се наоѓаат голем број мали т.н. букални плунковни жлезди.

Плунковни жлезди
Salivary+Glands
Податоци
Назнаки
Латинскиglandulae salivariae
TAA05.1.02.002
A05.1.02.013
FMA9597 FMA:95971, 9597

Дигестивниот сок на овие жлезди е плунката. Дневно излачуваат околу 1 - 1,5 l плунка, во зависност од конзистенцијата на храната (сува, течна).

Плунката е производ на лачењето на трите пара главни плунковни жлезди и големиот број мали жлезди од слузницата на устата, јазикот и голтката.[1]

Главни плунковни жлезди уреди

Наводи уреди

  1. Учебник по биологија за трета година на реформираното гимназиско образование - стр.57
  2. Учебник по биологија за трета година на реформираното гимназиско образование - стр.57