Пливање на Летните олимписки игри 2020

Матична статија: Летни олимписки игри 2020.

Натпреварувањата во пливање на Летните олимписки игри 2020 во Токио требало да се одржат од 25 јули до 6 август 2020 година во Олимпискиот центар за водни спортови. Женскиот маратон на отворени води на 10 километри требало да се одржи на 5 август, а трката за мажи требало да се случи 2 дена подоцна (7 август) во Одаиба. Сепак, поради пандемијата на КОВИД-19, игрите биле одложени за 2021 година. Сепак, нивното официјално име останало Летни олимписки игри 2020, а настаните во пливање добиле нови термини и ќе се одржат од 24 јули до 1 август 2021 година, додека маратонското пливање ќе биде на 4 и 5 август 2021 година.[1]

Пливање
на Летните олимписки игри
ОдржувалиштеОлимписки аква центар
Денови24 јули-1 август 2021
маратон - 4-5 август 2021
Натпреварувачи928
«20162024»
Пливање на
Летните олимписки игри 2020

Sample picture of the event (unofficial)
Краул
50 м   мажи   жени
100 м мажи жени
200 м мажи жени
400 м мажи жени
800 м мажи жени
1500 м мажи жени
Грбно
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Градно
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Делфин
100 м мажи жени
200 м мажи жени
Мешано
200 м мажи жени
400 м мажи жени
Краул штафета
4×100 м мажи жени
4×200 м мажи жени
Мешано штафета
4×100 м мажи жени
Маратон
10 км мажи жени

Пливањето содржи рекордни, вкупно 37 дисциплини, (18 за секој пол и една мешана), со додавање на 800 метри слободен стил во машка конкуренција, 1500 метри слободен стил за жени и мешана штафета 4 × 100 м.

Дисциплини уреди

Пливањето на Олимписките игри во 2020 година ќе има вкупно 37 дисциплини, (18 за мажи и жени и една мешана), вклучително и два маратони на отворена вода од 10 км. Ова претставува мало зголемување во бројот на дисциплините, бидејќи на претходните игри биле застапени 34 дисциплини. Натпреварувањата ќе се одржат во следниве (сите настани во базенот се долги, а растојанијата се во метри освен ако не е поинаку наведено):

Распоред уреди

Легенда
С Серии ½ Полуфинале Ф Финале

M = Утринска сесија, започнува во 10:30 месно време (01:30 UTC).
E = Вечерна сесија, започнува во 19:00 месно време (10:00 UTC).

Мажи[2][3][4]
Дата → 24 јул 25 јул 26 јул 27 јул 28 јул 29 јул 30 јул 31 јул 1 авг 5 авг
Дисциплина ↓ M E M E M E M E M E M E M E M E M E M E
50 м краул С ½ F
100 м краул С ½ F
200 м краул С ½ F
400 м краул С F
800 м краул С F
1500 м краул С F
100 м грбно H ½ F
200 м грбно С ½ F
100 м градно С ½ F
200 м градно С ½ F
100 м делфин С ½ F
200 м делфин С ½ F
200 м мешано С ½ F
400 м мешано С F
4 × 100 метри краул штафета С F
4 × 200 метри краул штафета С F
4 × 100 метри мешано штафета С F
10 км маратон F
Жени[2][3][4]
Дата → 24 јул 25 јул 26 јул 27 јул 28 јул 29 јул 30 јул 31 јул 1 авг 4 авг
Дисциплина ↓ M E M E M E M E M E M E M E M E M E M E
50 м краул С ½ F
100 м краул С ½ F
200 м краул С ½ F
400 м краул С F
800 м краул С F
1500 м краул С F
100 м грбно С ½ F
200 м грбно С ½ F
100 м градно С ½ F
200 м градно С ½ F
100 м делфин С ½ F
200 м делфин С ½ F
200 м мешано С ½ F
400 м мешано С F
4 × 100 метри краул штафета С F
4 × 200 метри краул штафета С F
4 × 100 метри мешано штафета С F
10 км маратон F
Мешано[2][3]
Дата → 24 јул 25 јул 26 јул 27 јул 28 јул 29 јул 30 јул 31 јул 1 авг 4 авг
Дисциплини ↓ M E M E M E M E M E M E M E M E M E M E
4 × 100 м мешано штафета С F

Освојувачи на медали уреди

Мажи уреди

Игри Злато Сребро Бронза
50 м краул
подробно
100 м краул
подробно
200 м краул
подробно
400 м краул
подробно
Ахмед Хафнауи
  Тунис
3:43.36 Џек МекЛафлин
  Австралија
3:43.52 Киеран Смит
  САД
3:43.94
800 м краул
подробно
1500 м краул
подробно
100 м грбно
подробно
200 м грбно
подробно
100 м градно
подробно
200 м градно
подробно
100 м делфин
подробно
200 м делфин
подробно
200 м мешано
подробно
400 м мешано
подробно
штафета 4 × 100 м краул
подробно
штафета 4 × 200 м краул
подробно
штафета 4 × 100 м мешано
подробно
10 км маратон
подробно

АЗ азиски рекорд | АМ американски рекорд | АФ африкански рекорд | ЕВ европски рекорд | ОК океански рекорд | ОР олимписки рекорд | СР светски рекорд
ДР државен рекорд (Секој светски рекорд е нужно и олимписки, подрачен или државен рекорд. Подрачните рекорди (за континентални подрачја) се воедно и државни.)

Жени уреди

Игри Злато Сребро Бронза
50 м краул
подробно
100 м краул
подробно
200 м краул
подробно
400 м краул
подробно
800 м краул
подробно
1500 м краул
подробно
100 м грбно
подробно
200 м грбно
подробно
100 м градно
подробно
200 м градно
подробно
100 м делфин
подробно
200 м делфин
подробно
200 м мешано
подробно
400 м мешано
подробно
штафета 4 × 100 м краул
подробно
штафета 4 × 200 м краул
подробно
штафета 4 × 100 м мешано
подробно
10 км маратон
подробно

АЗ азиски рекорд | АМ американски рекорд | АФ африкански рекорд | ЕВ европски рекорд | ОК океански рекорд | ОР олимписки рекорд | СР светски рекорд
ДР државен рекорд (Секој светски рекорд е нужно и олимписки, подрачен или државен рекорд. Подрачните рекорди (за континентални подрачја) се воедно и државни.)

Мешано уреди

Игри Злато Сребро Бронза
штафета 4 × 100 м мешано
подробно

АЗ азиски рекорд | АМ американски рекорд | АФ африкански рекорд | ЕВ европски рекорд | ОК океански рекорд | ОР олимписки рекорд | СР светски рекорд
ДР државен рекорд (Секој светски рекорд е нужно и олимписки, подрачен или државен рекорд. Подрачните рекорди (за континентални подрачја) се воедно и државни.)

Наводи уреди

  1. McCurry, Justin; Ingle, Sean (2020-03-24). „Tokyo Olympics postponed to 2021 due to coronavirus pandemic“. The Guardian (англиски). ISSN 0261-3077. Посетено на 2020-03-24.CS1-одржување: користи параметар authors (link)
  2. 2,0 2,1 2,2 „Schedule - Swimming Tokyo 2020 Olympics“. Olympian Database. Посетено на 16 March 2020.
  3. 3,0 3,1 3,2 „Swimming Competition Schedule“. Tokyo 2020. Посетено на 16 March 2020.
  4. 4,0 4,1 „Marathon Swimming Competition Schedule“. Tokyo 2020. Посетено на 16 March 2020.