Питата е леб кој е направено од лиснато тесто. Питата исто така е позната и како арапски леб, либански леб или сириски леб.[1][2][3] Ова меко и донекаде лиснато печиво кое се прави од пченично брашно потекнува од Блискиот Исток,[3][4] најверојатно од Месопотамија, околу 2500 п.н.е.[5] Печивото може да се подготви на различни начини и со различни намирници.

Пита.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Wright, Clifford A. (2003). Little Foods of the Mediterranean: 500 Fabulous Recipes for Antipasti, Tapas, Hors D'Oeuvre, Meze, and More. стр. 61.
  2. Serna-Saldivar, Sergio O. (2012). Cereal Grains: Laboratory Reference and Procedures Manual. стр. 215.
  3. 3,0 3,1 Stewart, Jean E.; Tamaki, Junko Alice (1992). Composition of foods: baked products : raw, processed, prepared. 8. United States Department of Agriculture, Nutrition Monitoring Division. стр. 6. Pita bread originated in the Middle East and is also known as Arabic, Syrian, and pocket bread.
  4. Elasmar, Michael G. (2014). The Impact of International Television: A Paradigm Shift. стр. 188.
  5. Parsons School of Design (1973). Parsons Bread Book. стр. 25. The history of pita bread dates back about five thousand years. Its origin is Mesopotamia.

Надворешни врски уреди