Пешак (шах)

(Пренасочено од Пион (шах))
Шаховски
фигури
Chess king icon.png Крал
Chess queen icon.png Дама
Chess rook icon.png Топ
Chess bishop icon.png Ловец
Chess knight icon.png Коњ
Chess pawn icon.png Пион

Пешак или пион – назив за шаховски фигури, кои на почетокот на партија шах се 16, 8 бели и 8 црни.

Движење на пионотУреди

Пешаците во партија шах имаат 4 можни начини на движење:

 
Дозволени движења на пионот.
  1. едно поле напред (ако патот не им е препречен)
  2. две полиња напред (ако тоа им е прв потез и ако патот не им е препречен)
  3. едно поле косо, ако на тоа поле се наоѓа противничка фигура (земање на противничката фигура)
  4. едно поле косо, земање на противнички пион ан пасан‎ (на поминување)

ПромоцијаУреди

Пионот кој ќе дојде до 8. Ред на плочата е промовиран во фигура по желба на играчот (обично кралица, како најјака фигура), освен се разбира [[крал (шах)|кралот], кој може да биде само еден.

ПоврзаноУреди