Шаховски
фигури
Крал
Дама
Топ
Ловец
Коњ
Пион

Пешак или пион – назив за шаховски фигури, кои на почетокот на партија шах се 16, 8 бели и 8 црни.

Движење на пионот

уреди

Пешаците во партија шах имаат 4 можни начини на движење:

 
Дозволени движења на пионот.
  1. едно поле напред (ако патот не им е препречен)
  2. две полиња напред (ако тоа им е прв потез и ако патот не им е препречен)
  3. едно поле косо, ако на тоа поле се наоѓа противничка фигура (земање на противничката фигура)
  4. едно поле косо, земање на противнички пион ан пасан‎ (на поминување)

Промоција

уреди

Пионот кој ќе дојде до 8. Ред на плочата е промовиран во фигура по желба на играчот (обично кралица, како најјака фигура), освен се разбира кралот, кој може да биде само еден.

Поврзано

уреди