Пер Сандо (роден на 22 јуни 1965 година) е шведски претприемач, развивач и трговец со акции. Неговите достигнувања вклучуваат воспоставување на Пан Капитал Групација, позната и како Пан Капитал Актиболаг, меѓународна трговска компанија на берзи и обнова на селото Северна плажа,[1][2][3][4][5] на површина од средината на 1950 година сет хотели и одморалишта во Форт Лодердејл, Флорида.

Пер Олоф Сандо

Биографија уреди

Сандо е роден во Бјеред, крајбрежен локалитет сместен во општината Лома, округот Сконе, Шведска. Во 2010 година имало 9.542 жители. Се наоѓа на околу 20 км северно од Малме и 10 км западно од Лунд. Воспитуван е од мајка му, татко и има една помала сестра. Тој се школувал на Лундскиот универзитет каде што дипломирал на економија.[6][7][8][9][10] Додека Сандо имал успешна кариера, тој сакал да остане надвор од центарот на вниманието заради неговата приватност и приватноста на неговото семејство. Пер Сандо неодамна бил именуван како еден од 40 -те најжешки Швеѓани во САД во моментот[11]

Групацијата Пан Капитал уреди

По дипломирањето на Лундскиот универзитет, Сандо ја започнал својата професионална кариера во финансискиот свет како институционален брокер во Срокхолмска брокерска компанија. Неговите јаки страни и моќ биле препознаени рано, особено од страна на директорот за трговија, Бо Метсон. Кога Метсон бил регрутиран во Сведбанк во 1990 година, тој го донел Сандо со себе како институционален брокер со намера дополнително да ги развие потенцијалот и талентот на Сандо.

За време на неговото вработување во Сведбанк, Сандо и колегата Бенгт Ларсон три месеци го посетувале трговското училиште на Тони Салиба во Чикаго во 1991 година. Знаењето што Сандо го стекнал овде многу влијаело на успехот што го доживеал. Сандо и Ларсон се вратиле во Сведбанк и започнале со изградба на одделот за тргување. Дуото се проширило и ги вклучило и Клејс-Хенрик Јуландер, Хенрик Хедман, Магнус Хедман, Фредрик Ландин и Ричард Варнекер. Практиката на агресивно тргување на тесно поврзаната групација и донело на компанијата зголемен пазарен удел, како и заработка.

Во септември 1996 година, групата се приклучила на Ривус, подружница на Оресунд, но по изградбата на компанијата, Сандо и групата се преселиле на нов партнер. Следното партнерство на групата започнало во 1997 година со Ерик Пенсер, шведски финансиер и стопанственик. Групата го основала Пан Капитал впартнерство траело до 2009 година кога партнерите се разделиле и Пан Капитал[12] станал независен.

Компанијата сега има канцеларии во Стокхолм и Флорида.[13] Пан Капитал е исклучително приватен во своите деловни практики и се обидува да се држи подалеку од очите на јавноста.[се бара извор] да се наведе цитат] Според Affärsvärlden, шведско деловно списание, „компанијата е членка на неколку од најголемите светски берзи, со околу 95 проценти од нивните трансакции направени надвор од Шведска“.

Во септември 2013 година, Пан Капитал, заедно со 22 други инвестициски фирми биле обвинети за „кршење на правилото што им забранува на фирмите да скратуваат акции во рок од пет дена од јавната понуда, а потоа да ја купат истата гаранција преку понудата“.[14] Пан Капитал ги подмирил трошоците и се согласиле да го вратат профитот од акциите и казните на Министерството за финансии на Соединетите држави, што изнесувало над 660.000 американски долари.[15]

Селото Северна плажа уреди

Во 2010 година, за време на рецесијата,[16][17][18] Пан Капитал погледнале во алтернативни инвестиции и се свртеле кон пазарот на недвижности во Јужна Флорида. компанијата купила над 35 имоти[19][20] на бариерниот остров на Форт Лодердејл во она што ќе стане познато како село Северна плажа, собирајќи ги под чадорот на одморалиштата во село Северна плажа. Името на селото доаѓа од името на зонската област: Станбена област Северна плажа.

Повеќето од имотите купени од Пан Капитал се модерни хотели и одморалишта од средината на векот од 1950-тите. Санда[21] ја обновува областа, ги реновира и ажурира имотите еден по еден, повторно ги отвора како карактеристични бутик хотели, секој со своја личност и тема. Аквизициите вклучуваат: Тропи Рок, Винтерсет апартмани, Робиндејл апартмани,Северно плажа село Хотел, Гранд Палм Плаза, Хотел Луш Ројал, Куќата на одморалиштето, Ројал Палм Ресорт и Спа, Аква Хотел, Плаза Бистро, Хотел Тара, Хотелот Тивко, одморалиштето Кокобел и хотелот Плажа Градина. Селските одморалишта Северна плажа село нудат мешавина од сместувачки капацитети за семејства и самци, како и за патниците од ЛГБТ туризмот.

Работата што е во тек е замислена да биде селска област погодна за пешаците во европски стил, каде што посетителите и месното население ќе можат да се шетаат по улиците наредени со уметнички галерии, кафулиња и продавници за малопродажба. Сандо сака да ги направи камен-темелниците на овој проект - мирот, љубовта и среќата - очигледни во сите аспекти на селото Северна плажа село. Изградбата[22] се очекувало да биде завршена во наредните години.

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. Developers breathe new life into North Beach Village, South Florida Business Journal Website
  2. Investors adding to its North Beach Village resort collection Архивирано на 27 август 2014 г., Sun Sentinel Website
  3. Pair of investors buying up property off Fort Lauderdale beach Архивирано на 27 август 2014 г., Sun Sentinel Website
  4. Developer looks to turn North Beach area into urban village Архивирано на 27 август 2014 г., Sun Sentinel Website
  5. Fort Lauderdale seeks to transform dated North Beach community Архивирано на 27 август 2014 г., Sun Sentinel Website
  6. About Lund University
  7. World University Rankings 2012
  8. Top 200 Universities, Website of QS Top Universities
  9. The Complete List: The Top 100 Global Universities
  10. „Top 200 - The Times Higher Education World University Rankings 2010-2011“. Timeshighereducation.co.uk. Посетено на 2012-04-20.
  11. „40 hottest Swedes in the US right now“. businessinsider.com. Архивирано од изворникот на 2017-10-27. Посетено на 2017-10-26.
  12. Beyond the Swedish financial miracle, Affärsvärldens Website
  13. Hotels and trading attracts Pan Capital to Florida, Veckans Affärer Website
  14. U.S. SEC charges 23 firms in short-sale crackdown; 22 settle Reuters
  15. ADMINISTRATIVE PROCEEDING File No. 3, 15492 In the Matter of PAN CAPITAL AB U.S. Securities and Exchange Commission
  16. Fort Lauderdale hotels avoid foreclosure as Sanda shells out $5M, South Florida Business Journal Website
  17. Fort Lauderdale site auctioned for 76% off mortgage, South Florida Business Journal Website
  18. Fort Lauderdale’s Seaside Villas bought at $7M discount, South Florida Business Journal Website
  19. North Beach Village Resort properties Архивирано на 27 август 2014 г., Sun Sentinel Website
  20. North Beach Village development could turn area around, South Florida Business Journal Website
  21. Pär becomes obsessed and learn all about it, Veckans Affärer Website
  22. Building boom underway in Fort Lauderdale Beach Архивирано на 27 август 2014 г., Channel 10 Website