Пентесилеја

Пентесилеја била Амазонска кралица во грчката митологија, ќерка на Арес и Отрера и сестра на Хиполита, Антиопа и Меланипа. Квинт Смирнски[1] објаснил како Пентесилеја дошла во Троја: Пентесилеја ја убила Хиполита со копје кога тие ловеле елени; оваа несреќа и предизвикала на Пентесилеја толку многу тага што таа сакала само да умре, но како воин и Амазонка таа морала да го стори тоа чесно и во битка. Затоа била лесно убедена да се приклучи во Тројанската војна, борејќи се на страната на бранителите на Троја.

Пентесилеја

НаводиУреди

  1. Quintus Smyrnaeus, Posthomericai.18ff.