Парламент на Грција

Парламентот на Грција ја претставува законодавната власт во Грција. Сместен е во Старата Кралска палата на плоштадот Синтагма, во Атина. Парламентот е еднодомен, а го сочинуваат 300 пратеници, со четиригодишен мандат..

Хеленски парламент

Βουλή των Ελλήνων
Тип
Тип
Водство
Претседател
Состав
Места300
Grèce Vouli 2019.svg
Политички групи
Влада (158)

Официјална опозиција (86)

Друга опозиција (56)

Мандат
до 4 години
Зборно место
Пленарната сала.
Мрежно место
Хеленски парламент
Република Грција
Coat of arms of Greece.svg

Оваа статија е дел од темата:
Политика на Република Грција