Падот на Беџаја

Падот на Беџаја се случил во 1555 година кога владетелот на Османлиски Алжир, Али Рејс го зазел градот Беџаја на сметка на Хабсбуршка Шпанија. Шпанската тврдина била користена како главен инструмент за проучување на регионот. По опсада градот се нашол од страна на околу 1.000 војници и една мала флота од две галии. на чело на градот бил Алонсо Пералта[1] , кој испратил порака до Шпанија за помош. По ова, Андреа Дорија заминал кон градот со својата флота од Неапол, но веќе било доцна за да пружи некаква помош.

Падот на Беџаја
Дел од The Османлиско-хабсбуршки војни
Algiers and Bejaia by Piri Reis.jpg
Датум 1555
Место Беџаја ( Алжир)
Исход Османлиска победа
Територијални
промени
Беџаја
Завојувани страни
Ottoman Empire Ottoman Empire Шпанија Spain
Сила
неколку илјади околу 100

Шпанските сили во битката биле поразени, а на Алонсо Пералта му било дозволено да го напушти градот со околу 40 негови служители. По враќањето во Шпанија тој бил многу искритикуван, а на 4 мај 1556 година и убиен со меч во Ваљадолид.[1]

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 The Mediterranean and the Mediterranean world in the age of Philip II Fernand Braudel p.933- [1]