Падот на Аден (1548)

Битката кај Аден се одвила на 26 февруари 1548 година помеѓу Османлиското Царство и Португалија. Оваа битка е дел од Османлиско-португалските војни.

Опсада на Диу
Дел од Османлиско-португалски војни
Ottoman fleet Indian Ocean 16th century.jpg
Датум септември 1538
Место Аден , Јемен
Исход Португалска победа
Завојувани страни
Flag of Portugal (1495).svg Португалија Fictitious Ottoman flag 4.svg Османлиско Царство
Команданти и водачи
Flag of Portugal (1495).svg Fictitious Ottoman flag 4.svg
Сила
Flag of Portugal (1495).svg Fictitious Ottoman flag 4.svg
Жртви и загуби
непознато непознато

Во 1538 година од страна на Османлиите бил окупиран Аден, на чело со Сулејман Паша. Целта била градот да се претвори во османлиска база во случај ан османлиско-португалска војна[1][2]. Султанот од Аден, кој бил сојузник на Португалија, бил обесен, а градот ставен под опсада. По ова, османлиската флота на 4 септември 1538 година престигнала пред градот Диу[1]. По неуспешната опсада, Османлиите се вратиле во Аден, каде се утврдиле со своите оружја[2][3],воспоставувајќи своја власт.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 An economic and social history of the Ottoman Empire by Halil İnalcik p.324ff [1]
  2. 2,0 2,1 The history of Aden, 1839-72 by Zaka Hanna Kour p.2
  3. An economic and social history of the Ottoman Empire by Halil İnalcik p.326 [2]