Охридско Езеро (Титан)

метанско езеро на месечината Титан

Охридско Езеро (латински: Ohrid Lacus) — езеро од течен метан на најголемата месечина на Сатурн, Титан. Езерото, името го добило во 2010 година од НАСА и од Меѓународниот астрономски сојуз во чест на Охридското Езеро во југозападна Македонија.[1]

Пречник на езерото:

  • 17,3 километри

Координати на езерото:

  • 71°48′ СШ 221°54′ ЗД / 71,8° СШ 221,9° ЗД

НаводиУреди

  1. Ohrid Lacus (Охридско Езеро) на Титан-“. Службен весник на планетарна номенклатура на Меѓународниот астрономски сојуз. 16 септември 2010. Посетено на 22 октомври 2010. (англиски)