Ото Ритер фон Дандл

Ото Ритер фон Дандл (13 мај 1868 - 20 мај 1942) — баварски политичар и адвокат кој бил последниот министер-претседател на Кралството Баварија. Од 1895 до 1906 година бил службеник во баварското Министерство за правда, потоа до 1912 година работел во тајната канцеларија на принцот реген Луитполд, а од 1912 до 1917 година бил шеф на граѓанскиот кабинет на кралот Луј III. Во ноември 1917 година, Дандл стана наследник на Георг фон Хертлинг министер за надворешни работи и претседател на Советот на министри на Баварија, но во 1918 година поднесе оставка поради Ноемвриската револуција од 1918. Од ноември 1919 година, Дандл работел како висок службеник за финансии во Вирцбург и од 1929–33 во Минхен.

Ото Ритер фон Дандл
Портрет на Ото Ритер фон Дандл
27-ми Mинистер-претседател на Кралство Баварија
На должноста
7 ноември 1918 – 11 ноември 1917
Монарх Лудвиг III
Претходник Георг фон Хертлинг
Наследник Курт Ајснер
Лични податоци
Роден(а) 13 мај 1868
Штраубинг, Кралство Баварија, Германско Царство
Починал(а) 20 мај 1942 (возр. 74)
Националност Германско
Занимање Адвокат