Отон II (Свето Римско Царство)

Ото Втори (955 - 7 декември 983), наречен Црвен ( Руф ), бил светиот римски цар од 973 до неговата смрт во 983 година. Член на отонската династија, Ото Втори бил најмладиот и единствен преживеан син на Ото Велики и Аделаида од Италија.[1][2]

Отон II

Ото Втори во 961 година станал заеднички владетел на Германија, а неговиот татко го нарекол ко-цар во 967 година за да го обезбеди неговото наследување на престолот. Неговиот татко, исто така, го организирал Ото Втори да се ожени со византиската принцеза Теофану, која би била негова жена до неговата смрт. Кога татко му почина по 37-годишно владеење, осумнаесетгодишниот Ото Втори станал апсолутен владетел на Светото Римско Царство во мирна сукцесија. Ото Втори го поминувал своето владеење со продолжување на политиката на својот татко за зајакнување на царското владеење во Германија и проширување на границите на Империјата подлабоко во јужна Италија. Ото II, исто така, продолжил со работата на Ото I во потчинување на католичката црква на царска контрола.

Рано во неговото владеење, Ото II го поразил големиот револт против неговото владеење од другите членови на династијата Отонија кои си го заземале престолот. Неговата победа му дозволила да ја исклучи баварската линија на Отонци од линијата на империјалната сукцесија. Ова го зајакнало својот авторитет како цар и го обезбедило сукцесијата на својот син на царскиот престол.

Со домашните работи се населил, Ото II ќе го фокусира своето внимание од 980 наваму за да ја анектира целата Италија во Империјата. Неговите освојувања го довеле во конфликт со Византиското Царство и со муслиманите од Фатимид Калифат, кои двајца се држеле за територии во јужна Италија. По почетните успеси во обединувањето на јужните ломбардни кнежевства под негова власт и во освојувањето на територијата под контрола на Византија, кампањите на Ото II во јужна Италија завршиле 982 година по катастрофалниот пораз од муслиманите. Додека се подготвувал да ги спротивстави на муслиманските сили, во 983 година избувнало големо востание од страна на Словените, принудувајќи империјата да ги напушти своите главни територијални стопанства источно од реката Елба.

Ото II умрел одеднаш во 983 година на 28 години по десетгодишно владеење. Тој бил наследен како цар од неговиот тригодишен син Ото III, протнувајќи ја Империјата во политичка криза.

Раните години уреди

Раѓање и младост уреди

Ото II е роден во 955 година, трет син на кралот на Германија Ото I и неговата втора сопруга Аделаида од Италија. До 957 година, починатиот постар брат на Ото II, Хенри (952 година) и Бруно (953 родени), како и син на Ото И од неговата прва сопруга Еадит, престолонаследникот Лиудолф, војводата од Швабија. Со своите постари браќа починал, двегодишниот Ото стана кралскиот принц на Кралицата и очигледно е наследник на Ото I. Ото го доверил својот нелегитимен син, архиепископот Вилијам од Мајнц, со литературното и културното образование на Ото II. Марграфот Одо, командант на источниот марш, го подучил младиот принц на уметноста на војната и законските обичаи на царството.

Треба да ги стави работите во ред пред неговото спуштање во Италија, Ото ја повикал Диет во Вормс и го избра Ото Втори, на шестгодишна возраст, ко-регент во мај 961 година. Ото Втори подоцна бил крунисан од неговиот вујко Бруно Велики, Архиепископ Келнски, во катедралата Ахен на 26 мај 961 година.[3] Додека Ото го обезбедил сукцесија на престолот, тој го прекршил непишаниот закон на Царството, дека правата за право на наследство може да им бидат доделени само на дете кое наполнило полнолетство. Тој најверојатно бил мотивиран од висок ризик поврзан со неговата експедиција во Италија за да ја побара титулата на Империја од папата. Ото ги преминав Алпите во Италија, додека Ото II остана во Германија, а двајцата архиепископи, Бруно и Вилијам, беа назначени за свои регенти. По три и пол годишно отсуство во Италија, Ото се вратив во Германија во почетокот на 965 година како светиот римски цар. Со цел да се даде надеж за династички континуитет по неговата смрт, Ото I повторно го потврди Ото II за свој наследник на 2 февруари 965 година, на третата годишнина од коронацијата на Ото I како цар.

Наводи уреди

  1. „Otto II Holy Roman emperor“. Britannica. Посетено на 5 февруари 2021.(англиски)
  2. „Otto II (Holy Roman emperor)“. Encyclopedia. Посетено на 5 февруари 2021.(англиски)
  3. Reuter, pg. 251