Келнски архиепископ

список на статии на Викимедија

Ова е список на Келнски епископи и архиепископи.

Грбот на Келнската архиепископија

Епископи на Колонија Агрипина, 88–784 уреди


Град Келн

Историја
Култура
Градоначалници
Демографија
Окрузи
Сообраќај


На сите имиња пред Матерн ('II') треба да се пристапи со значителен скептицизам, бидејќи ниту еден доказ не е на располагања. Матерн бил присутен на советот во Рим во 313. Епископите помеѓу Северин и Харенти се исто така сомнителни. Домицијан бил Мастрихтски епископ. Дадените датуми пред епископит Гинтер се исто така не во потполност точни.

 • Матерн I отприлика 88–128
 • Паулин
 • Маркелин ?
 • Аквилин
 • Леволд ? отприлика 248–285
 • Матерн II ~ 285–315
 • Еуфрат отприлика 315–348
 • Северин ~ 348–403
 • Ебергисил I ? отприлика 403–440
 • Солациј ~ 440–470
 • Суновојс ~ 470–500
 • Доминитианус ~ 535
 • Харентинус ~ 570
 • Еберигисил II ? ~ 580–600 ?
 • Ремедиус ~ 600 ? –611 ?
 • Солатиус ~ 611 ? –622
 • Куниберт ~ 623–663
 • Бодат отприлика 663–674
 • Стефен 674–680
 • Аделвин 680–695
 • Гизо 695–708
 • Ано I 708–710
 • Фарамунд 710–713
 • Агилолф 713–717
 • Регинфрид 718–747
 • Хилдегар 747–753
 • Бертолм 753–763
 • Рикулф 763–784

Келнски архиепископи, 784–1238 уреди

Свети Енгелберт II од Берг

Изборни архиепископи на Келн, 1238–1803 уреди

Слика Име Од До Забелешка
Конрад фон Хохштаден 1238 1261
Енгелберт II фон Фалкенштајн 1261 1274
Зигфрид II од Вестербург 1274 1297
Викболд I фон Холте 1297 1304
Хајнрих II фон Фирнебург 1304 1332
Валрам фон Јилих 1332 1349
Вилхелм фон Генеп 1349 1362 Прв изборен кнез на Келн под Златна була 1356
Адолф II фон дер Марк 1363 1363
Енгелберт III фон дер Марк 1364 1369
Куно фон Фалкештајн 1370 1371
Фридрих III фон Сарверден 1372 1414
Дитрих II фон Мерс 1414 1463
Рупрехт од Пфалц 1463 1480
Херман IV од Хесен 1480 1508
Филип II од Даун-Оберштајн 1508 1515
Херман V фон Вид 1515 1546 барал да се реформира религиозната практика во изборното кнежевство; се преобразил во протестанство; соборен и екскомунициран.
Адолф III од Шауенбург 1546 1556
Антон од Шауенбург 1556 1558
Гебхард I фон Мансфелд-Фордерорт 1558 1562 Основоположник на Шмалкалденска лига
Фридрих IV од Вид 1562 1567
Салентин фон Изенбург-Гренцау 1567 1577 По смртта на неговиот помлади и постари браќа, немало повеќе браќа да го носат семејното име; тој ја напуштил Црквата во 1577, се оженил, имал два сина и исто така успешна воена кариера. Умре во 1610.
Гебхард II Труксес фон Валдбург 1577 1583 Преобратен во калвинизам во 1582; се оженил со Агнес фон Мансфелд-Ајслебен (роднина еднаш отстранета од архиепископт и изборен кнез Гебхард I фон Мансфелд-Фордерорт).
Ернест Баварски 1583 1612 брат на Вилхелм V, војвода на Баварија; основал Папски нунциј со постојано седиште во Келн.
Фридрих Баварски 1612 1650 брат на Максимилијан I (изборен кнез на Баварија), внук на Ернест Баварски.
Максимилијан Хајнрих Баварски 1650 1688 прв братучед на Фердинанд Марија (изборен кнез на Баварија)
Податотека:Joseph Clemes von Bayern.jpg Јозеф Клеменс Баварски 1688 1723 брат на Максимилијан II Емануел (изборен кнез на Баварија). Ставен под царска забрана за заземање страна за Франција во Војната за шпанското наследство.
Клеменс Август I 1723 1761 брат на Карл, изборен кнез на Баварија и цар. Последниот Вителсбах во служба како архиепископ.
Максимилијан Фридрих од Кенигсег-Ротенфелс 1761 1784
Максимилијан Франц од Австрија 1784 1801 Електоратот ги загубил териториите на левиот брег и биле анектирани од Франција во 1795.
Антон Виктор од Австрија 1801 1803 Останатите територии на електоратот биле секуларизирани и дадени на Хесен-Дармштат во 1803.

Современи Келнски архиепископи, 1824 до денес уреди

Надворешни врски уреди

Поврзано уреди