Осмерецстих од 8 слога.[1] Содржи цезура по четвртиот или петтиот слог.[2] Слоговите на крајот од стихот и пред цезурата не се нагласени.[1]

Осмерецот е еден од најзастапените во македонската народна поезија.[2]

Што ми е мило ем драго
На Струга дуќан да имам
Оф леле леле либе ле
Срцево ми го изгоре…
(од „На Струга дуќан да имам“ – народна песна)

Во Хрватска го прославил Иван Гундулиќ и бил најзастапен од илиризмот до Шеноа.

Осмерецот бил популарен и во полската поезија.[3]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=45719
  2. 2,0 2,1 „Композиција на песните“. Македонски јазик. Посетено на 18 јули 2022.
  3. Wiktor Jarosław Darasz, "Mały przewodnik po wierszu polskim", Kraków, 2003., str. 75-78.