Онфуриј Хиландарски

Онуфриј Хилендарски е бугарски православен светец.

Онуфриј Хилендарски
Свети Онуфриј Хилендар
Роден(а) Габрово, Отоманско Царство
Починал(а) 4 јануари 1818, Хиос, Отоманско Царство
Почитуван(а) во православие
Слава 4 јануари

Во својата младост се налутил на родителите и пред Турците изјавил дека ќе се потурчи. Веднаш потоа се покајал за тие зборови и отишол во Хилендар каде што и се замонашил. Мачен од совеста, тој се решил на мачеништво. Затоа, со благослов на својот духовник, отишол во Трново каде што им се јавил на Османлиите, се изјаснил како христијанин, го исмеал Мухамед и заради тоа бил исечен на 4 јануари 1818 година во 32 година од својот живот. Телото на овој духовен витез не e сочувано затоа што Турците го фрлиле во морето[1]

Наводи

уреди
  1. „Охридски пролог“ стр. 5