Ономатопеја од грчки ὀνοματοποιία;[1] ὄνομα за „име“[2] и ποιέω за „јас правам“[3] — појава кога зборот со својот звук ја имитира природата или оној што го означува, т.е., вид ономатопеја е самиот збор создаден со имитирање на звуци од природата или гласови на животни.

Знак на прозорец во продавница во Италија на која пишува „Нема Тик-Так“, во имитација на звукот на часовникот.

Примери на ономатопеја уреди

  • Жабата крека
  • Кукуригу кукуригу, викна петелот
  • Чук, чук Стојанче
  • Туп, туп со ножињата

Наводи уреди

  1. ὀνοματοποιία, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  2. ὄνομα, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  3. ποιέω, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus<