Правилен октаедар
Октаедар
(вртечки модел)
Тип правилен полиедар
Елементи F = 8, E = 12
V = 6 (χ = 2)
Страни 8{3}
Шлефлиев симбол {3,4}
Витхофов симбол 4 | 2 3
Коксетер–Динкин CDel node.pngCDel 4.pngCDel node.pngCDel 3.pngCDel node 1.png
Симетрија Oh, BC3, [4,3], (*432)
Вртежна група O, [4,3]+, (432)
Наводи U05, C17, W2
Својства правилен испакнат делтаедар
Диедарски агол 109,47122° = arccos(-1/3)
Октаедар
3.3.3.3
(темена фигура)
Hexahedron.png
Cube
(дуален полиедар)
Октаедар
мрежа

Октаедар (грчки: oktáedron – тело со осум површини) – еден од петте правилни полиедри. Омеѓен е со осум меѓусебно еднакви површини, кои имаат облик на рамнострани триаголници и се така распоредени така што телото има дванаесет рабови и шест темиња. Октаедарот може да се опише и како еднакворабна осмострана бипирамида.

ФормулиУреди

Плоштина  
Зафатнина  
Полупречник на опишана
сфера
 
Полупречник на впишана
сфера
 

Надворешни врскиУреди