Одрински договор (1568)

мировен договор од 1568 година

Одрински договормировен договор склучен по крајот на Битката кај Сигетвар помеѓу Австрија и Отоманското Царство на 17 февруари 1568 година.

Одрински договор

1568
Потпишан17 февруари 1568
МестоОдрин, Османлиско Царство
Потписници Османлиско Царство
Хабсбуршка монархија

Австриските амбасадори во Истанбул пристигнале на 26 август 1567 година[1] и по долготрајните разговори со Мехмед-паша Соколовиќ и Селим II[1], договорот бил потпишан по пет месеци во Одрин со кое се ставила крај на војната меѓу двете земји.[1]. Светиот римски цар Максимилијан III се согласил да плати 30.000 дукати и го признал владеењето на Османлиите над Молдавија и Влашка.

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Setton (1991), pp. 921–922.