Обере Алер (германски: Obere Aller) — општинска заедница во округот Берде во Саксонија-Анхалт, Германија. Пред 1 јануари 2010 бил Амт. Се наоѓа околу 30 километри западно од Магдебург. Именувана е по горниот тек на реката Алер, на нејзина територија. Седиштето на општинската заедница е во Ајлслебен.

Грб на Обере Алер
Поглед кон црквата во Ајлслебен

Општинската заедница Обере Алер се состои од следниве општини:

  1. Ајлслебен
  2. Харбке
  3. Хетенслебен
  4. Зомерсдорф
  5. Умендорф
  6. Фелпке
  7. Вефенслебен

52°09′N 11°13′E / 52.150° СГШ; 11.217° ИГД / 52.150; 11.217