ОУ „Видое Подгорец“ - Колешино

Основното училиште "Видое Подгорец" се наоѓа во Колешино, Општина Ново Село.

„Видое Подгорец“

Primary school Vidoe Podgorec - Kolesino (2).jpg
Место
Општина: Ново Село
Нас. место: Колешино
Основни информации
Контактни информации

Училиштето започнало со настава во 1951 година, и тоа под името ЦОУ „Григор Прличев“. Сегашната училишна зграда била изградена во 1969 година. Училиштето било реконструирано во април 2006 година, со донација на Кралство Норвешка и владата на Р. Македонија. Во јуни 2006 година се вградило и парно греење со средства од Министерството за образование и Секторот за евроинтеграции при Владата на Р. Македонија. Во јули 2006 година, училиштето го променило името во Видое Подгорец, во чест на големиот македонски писател, роден во Колешино.

ГалеријаУреди

Надворешни врскиУреди