ОУ „Љубен Лапе“ - Аеродром

(Пренасочено од ОУ "Љубен Лапе" - Аеродром)

„Љубен Лапе“основно училиште во населбата Аеродром, општина Аеродром[1][2]. Во минатото училиштето го носело името на Видое Смилевски - Бато, кое подоцна било преименувано во чест на големиот македонски историчар Љубен Лапе.

ОУ „Љубен Лапе“

Место
Општина: Аеродром
Нас. место: Аеродром
Адреса: ул.„Васко Карангелески“ бр.2
Местоположба
Основни информации
Директор: Сања Стојанова
Настава на: македонски
Контактни информации

Лого на училиштето уреди

 

Химна на училиштето уреди

Песна за нашиот Патрон уреди

Љубен Лапе
 
Роден Љубен Лапе
11 октомври 1910
Прилеп,
Починал 24 ноември 1985
Скопје
Занимање Македонски историчар и универзитетски професор
Љубов срце полно на
Учителот, историчар прв.
Биело тоа силно
во преграб со врагот клет.
Ех, свиено ко ноќна мора
со исконска желба
за новата зора.
Неврат го пратил тој
од дедовиот праг.
Ликувал исправено и гордо
пред мојот и твојот сој.
А денес се времиња јасни,
историчари, академици смели
Пишуваат за делата твои
со срца горешти, врели.
Еднаш било и останало,
историјата - учителка стара
го врамила твоето дело
на секоја твоја страна.

Љубен Лапе 25 години уреди

Со богата културно – уметничка програма во холот на ОУ „Љубен Лапе“, денеска, 21 октомври 2011 година (петок) се одбележа 25–годишнината од постоењето на училиштето.

На роденденската прослава, учениците од одделенска и предметна настава под мотото „Училишни радости пронижани со едукација, воспитување, успеси и другарување“, изведуваа најразлични музички точки, хорски и оркестарски изведби, а се читаа и рецитали и драмски литературни творби.

На прославата покрај претставниците од Општина Аеродром, присуствуваа и голем број ученици, родители и наставници.

Освоени награди уреди

Познати личности кои учеле во ова училиште: уреди

Познати личности кои предавале во ова училиште уреди

Наводи уреди

  1. „Пристапни рампи за инвалидизираните лица во ОУ „Љубен Лапе". Утрински Весник. 29 март 2010. Посетено на 2010-09-10.
  2. „ОУ „Љубен Лапе" - Комплетно реновирано“. Општина Аеродром. 22 август 2012. Архивирано од изворникот на 2012-09-05. Посетено на 2012-08-22.