Нојкелн

округ во Берлин

Нојкелн — осмо административна област во Берлин. Таа се наоѓа во јужниот дел на градот. Името го носи името на населбата на север од областа.

Позицијата на Неукел во Берлин
Дворец во Берлин

Нојкел е познат по голем број имигранти.

Ова место за првпат се споменува во 1360 година под името Рихардсдорф. Тоа било во 1899 година добил статус на град, 1912 година му било дадено сегашното име, а во 1920 година станал дел од Берлин.

Областа има површина од 44.9 и 307.965 жители (2008).

Надворешни врски уреди