Nintendo (се чита: Нинтендо) — име на јапонската фирма што се занимава со производство на играчки конзоли и издавачка дејност како: играчки карти, игри на плоча, видеоигри, анимирани филмови, стрипови. Оваа компанија е основана во 1889, и нејзината главна дејност била производство на карти за играње за јапонската игра Ханафуда. Дури во 1977 Нинтендо ја развива својата прва конзола, додека во 1980-тите Нинтендо почнува да основа аркадни видеоигри кој се играле за парички или жетони.

Nintendo
ISINJP3756600007 Уреди на Википодатоците
Дејност
Основано23 септември 1889, во Кјото, Јапонија
ОсновачиФусаџиро Јамаучи
Седиште,
Вработени
7.317 (2023) Уреди на Википодатоците

Производи

уреди

Аркадни игри

уреди

Компанијата Нинтендо се обидела во производството на аркадни игри во раните 1970-ти, како насока во својата стратешки цел да се пробие на пазарот за видеоигри кој станале популарни во САД. Нинтендо дури и денес произведува аркадни игри. Дел од аркадните игри на Нинтендо се:

Game & Watch

уреди

Game & Watch е името за низа длавновни играчки нонзоли кој излегле во раните 1980-ти, а користеле екран од монохроматски течен кристал (LCD). Овие длановни игри имале само една игра, и имаше едноделен или дводелен дисплеј во различни големини: silver&gold, wide screen, multiscreen (дводелен дисплеј), tabletop (за маса), panorama, superscreen, crystal screen, micro vs system, miniclassics. Овие игри биле популарни сè до излегувањето на длановната конзола Gameboy.

Играчки конзоли

уреди

Длановни играчки конзоли

уреди

Софтвери

уреди

Филмови и цртани серијали

уреди

Надворешни врски

уреди
  1. „Nintendo News:Nintendo switched logos "two years" ago“. ComputerAndVideoGames.com. Посетено на 2010-06-01.