Никола Темков, роден на 8 октомври 1977 во Скопје, е македонски стрип автор и илустратор. Неговите стрипови се објавувани во списанијата: „Студентски Збор“, „Стрип Арт”, „творец”, „Синдром”, „Пегаз” (Македонија), „Апокалипса” (Словенија), француското издание “Francopholie”, како и американските изданија “Sawdust” и “Stalker”.

Никола Темков
Роден 08.10.1977
Македонија Скопје, Македонија

Од 2010 до 2012 работи на веб-стрип (LOAH Архивирано на 7 септември 2016 г.) што излегува неделно во Канада. Работел на илустрации на неколку објавени книги и сликовници и тоа за различни издавачи од Англија (Earlywork Press), САД (Workshed Studio), и Македонија (Просветно дело, Табернакул). Има и работно искуство како илустратор/дизајнер на списанија во Македонија (Life Магазин, Карамел).

Има учествувано на повеќе групни изложби во Македонија, Србија, Грција и Чешка. Во 2012 има реализирано самостојна изложба во Кафе ЛИ. [1] [2] [3]

Во 2013 заедно со Игор Јовчевски отвораат издавачка куќа „Стрип Квадрат“.[4]

Во 2014 година го објавува стрип албумот „Различни Светови“ Архивирано на 9 февруари 2016 г., како и сликовниците од едицијата „Револуционери“, и тоа: „Храброта на Гоце“[мртва врска], „Пиринскиот цар“[мртва врска], „Првиот претседател“[мртва врска], „Јунакот од Мечкин Камен“[мртва врска] и „Учителот до Смилево“ Архивирано на 10 мај 2015 г..

Наводи уреди

  1. „Стрип изложба на Никола Темков во Кафе ЛИ“[мртва врска], „Утрински Весник“, 7 декември 2012 година
  2. „Изложба на стрипови и илустрации на Никола Темков - Кафе ЛИ“, „Македонски Стрип Форум“, 8 декември 2012 година
  3. „Никола Темков - стрип автор и илустратор“, „Македонска Ризница“ број 19, февруари 2014 година, стр. 46
  4. „Стрип Квадрат“ промовира сликовница инспирирана од Гоце Делчев Архивирано на 21 јуни 2013 г., „Дневник“, 14 јуни 2013 година

5. Две нови изданија на „Стрип квадрат“: „Различни светови“ и „Пиринскиот цар“[мртва врска], „Република“, 22 Мај 2014

6. Сите изданија на „Стрип Квадрат“[мртва врска], „Купи книга“, 20 Јули 2016