Николае Булат (молдавски: Nicolae Bulat; 10 февруари 1952 година, Курешница - 9 септември 2022 година) [1] — Молдавски историчар и локален историчар. Директор на Сороцкиот музеј за историја и етнографија (вклучувајќи ја и тврдината Сорока). Автор е на многу книги за историска и локална историја, главно поврзани со регионот Сорока.

Николае Булат често бил нарекуван чувар на тврдината Сорока, каде што работел повеќе од 30 години, тој се сметал за еден од најдобрите водичи во Молдавија.

Извори уреди

Наводи уреди