Нефротски синдром

Нефротскиот синдром е неспецифично бубрежно нарушување кое се карактеризира со три знаци: обилна протеинурија, хипоалбуминемија, и едем.[1] Во суштина, губитокот на протеини преку бубрезите (протеинурија) доведува до намалено ниво на албуминот во крвта (хипоалбуминемија), што пак предизвикува водата да биде извлекувана во меките ткива (едем).

Нефротски синдром
Diabetic glomerulosclerosis (1) HE.jpg
Класификација и надворешни извори
СпецијалностНефрологија
МКБ-10N04
МКБ-9581
DiseasesDB8905
MedlinePlus000490
eMedicinemed/1612 ped/1564
MeSHD009404

КомпликацииУреди

Нефротскиот симптом може да биде поврзан со појава на: хиперкоагулабилност, осетливост кон инфекции, постепен губиток на мускулната маса како резултат на хипопротеинемија, артеросклеротични промени и др.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори