Неутрон

(Пренасочено од Неутрони)

Неутронсубатомска честичка без електричен полнеж и маса од 939,6 MeV/c² (1,6749 × 10-27 кг, малку повеќе од протонот). Неговиот спин е ½.

Неутрон
Содржина на кварк на неутронот. Доделената боја на поединечни кваркови е произволна, но мора да бидат присутни сите три бои. Силите меѓу кварковите се посредувани од глуони.
КласификацијаБарион
Состав1 горен кварк, 2 долни кварка
СтатистикаФермионски
Заемодејствагравитациско, слабо, силно, електромагнетско
Симбол
n
,
n0
,
N0
АнтичестичкаАнтинеутрон
ПредвиденнаЕрнест Радерфорд[1] (1920)
ОткриенаЏејмс Чедвик[2] (1932)
Маса(1,67492749804 ± (95))⋅10-27[3]
939,56542052 ± (54)[3]
1,00866491588 ± (49)[4]
Среден живот879,4 ± (6) s (free)[5]
Ел. полнежe
(−2 ± ±8)⋅10-22 e (опитни граници)[6]
Диполенnbsp;момент< 1,8⋅10-26 e⋅cm (опитна горна граница)
Електрична поларизабилност(1,16 ± (15))⋅10-3 fm3
Матнетен момент(−0,96623650 ± (23))⋅10-26 J·T−1[4]
(−1,04187563 ± (25))⋅10-3 μB[4]
−1,91304273 ± (45) μN[4]
Магнетна поларизабилност(3,7 ± (20))⋅10-4 fm3
Спин12
Изоспин12
Парност+1
ЗбиеноI(JP) = 12(12+)

Јадрото на повеќе атоми (сите освен од најчестиот изотоп на водород, кој се состои само од еден протон) се состојат од протони и неутрони.

Надвор од јадрото, неутроните се нестабилни и имаат животен век од 886 секунди (околу 15 минути) и се распаѓаат со емитување електрон и антинеутрино кој потоа станува протон. Неутроните во оваа нестабилна форма се познати како слободни неутрони.

  1. Ernest Rutherford Архивирано на 3 август 2011 г.. Chemed.chem.purdue.edu. Retrieved on 2012-08-16.
  2. 1935 Nobel Prize in Physics Архивирано на 3 октомври 2017 г.. Nobelprize.org. Retrieved on 2012-08-16.
  3. 3,0 3,1 "2018 CODATA recommended values" https://physics.nist.gov/cuu/Constants/index.html Архивирано на 22 јануари 2018 г.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Mohr, P.J.; Taylor, B.N. and Newell, D.B. (2014), "The 2014 CODATA Recommended Values of the Fundamental Physical Constants" Архивирано на 9 октомври 2013 г. (Web Version 7.0). The database was developed by J. Baker, M. Douma, and S. Kotochigova. (2014). National Institute of Standards and Technology, Gaithersburg, Maryland 20899.
  5. Zyla, P. A. (2020). „n MEAN LIFE“. PDG Live: 2020 Review of Particle Physics. Particle Data Group. Архивирано од изворникот 17 January 2021. Посетено на 25 February 2021.
  6. Olive, K.A.; (Particle Data Group); и др. (2014). „Review of Particle Physics“ (PDF). Chinese Physics C. 38 (9): 1–708. arXiv:1412.1408. Bibcode:2014ChPhC..38i0001O. doi:10.1088/1674-1137/38/9/090001. PMID 10020536. S2CID 118395784. Архивирано (PDF) од изворникот 2020-06-01. Посетено на 2017-10-26.