Нанчо Витларов — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење и деец на Внатрешната македонска револуционерна организација.

Нанчо Витларов
Роден 1901
Штип, Македонија
Починал 1 ноември 1930
Софија, Бугарија

Животопис уреди

Нанчо Витларов е роден во 1901 година во Штип, тогаш во Отоманското Царство. Приклучува кон ВМРО. Во 1928 година по наредба на Иван Михајлов, Витларов заедно со Димитар Џузданов и Димитар Стефанов го убиваат генерал Александар Протогеров и неговиот телохранител му Атанас Гоцев [1]. Во знак на одмазда е убиен на 1 ноември 1930 година од протогеровистите. Неговиот погреб бил пропратен со манифестација на штипското земјоделско друштво, на која говореле на Јордан Чкатров и Осмаков.

Наводи уреди

  1. Гаджев, Иван, „Иван Михайлов (отвъд легендите)“, Том I, София 2007, Университетско издателство „Свети Климент Охридски“, стр. 218.